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Concrete
Q&A
Standing Water and Concrete Placement 

Q. A 5 ft (1.5 m) thick foundation mat slab has been 
prepared for concrete placement. Reinforcing 
steel was installed over a 3 in. (76 mm) thick mud 

(or working) slab with an area of approximately 25,000 ft2 
(2320 m2) finished flat (that is, no slopes or contours). There 
are puddles of standing rainwater deposited yesterday on top 
of the mud slab in random locations that range in depth up to 
1/2 in. (13 mm). Are there any ACI requirements for placing 
concrete in such conditions?

A. ACI 318-141 introduced a new provision (26.5.2.1 
(b)), also included in ACI 318-19,2 that requires 
standing water to be removed unless a tremie is 

used “or unless otherwise permitted by both the licensed 
design professional [LDP] and the building official.” 
Unfortunately, some inspectors are applying this tremie 
requirement to “birdbaths” that are less than 1/4 in. (6 mm) 
deep. If tremie placement wasn’t anticipated during the design 
phase, it might not be possible to thread a pipe through several 
layers of reinforcement. Even though it might be possible to 
sweep or blow standing water using compressed air from a 
completely exposed surface, it may be impossible to remove 
standing water from the bottom of a footing, slab, or beam 
because interfering layers of reinforcement will limit access.

Section 4.4.3.2 of ACI 332.1R-18 provides support for 
avoiding tremie use by allowing the leading edge of the 
concrete mass to simply push incidental standing water out of 
the way: “In conditions where forming will permit water to be 
displaced by the greater mass of the concrete mixture, it can 
successfully be removed from the footing by the concrete 
placement. The placement of concrete into footing forms has 
sufficient hydrostatic pressure to displace standing water from 
the footing excavations, provided the footing form permits the 
water to exit. If this is not possible, standing water should be 
removed by draining or pumping. In either case, the bearing 
surface of the footing should be confirmed as firm before 
casting. Water that cannot be displaced by the concrete can 
alter the designed w/cm of the concrete mixture.”3

Similar recommendations can be found in Commentary 
Section R7.2.4 of ACI 332-20: “If the footing form permits 
water to exit, the hydraulic pressure of the concrete placement 
is sufficient to displace the water from the formed areas and 
prevent segregation.”4

In an article discussing standing water in residential 
concrete footings, Baty states that: “If the footings are 
excavated into the undisturbed soil and there is no point at 
which the slope produces a natural exit, the concrete 
placement force and weight is still likely to force the water to 

exit over the top of the footing space. As long as the 
placement proceeds to fully displace the water, there should 
be no cause for concern.”5

In addition, based on the research and publications by 
Khayat, Gerwick Jr., and Hester: 
	• “Concrete similar to the STIFF mixture can be placed in a 

bottom-dumping skip that is covered and lowered gently in 
water over the repair area. The concrete may be allowed to 
fall a short distance through water. This drop should be 
limited to 15 in. (381 mm);”6 and

	• “The free-fall of concrete through water must be minimized 
to reduce water erosion, even when the concrete is cast 
through an inclined tremie pipe. Free-fall distance of 6 in. 
(152 mm) can be tolerated in repairing shallow scour holes.”7

To help contractors deal with concrete placements when 
standing water is present, it would be advisable to include 
recommendations provided in ACI 332.1R-18 and  
ACI 332-20, as well as References 5, 6, and 7, in 
preconstruction meeting discussions until ACI can consider 
potential adjustments to the Code and Commentary.
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