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Concrete

Q&A

Questions in this column were asked by users of ACI documents and have 
been answered by ACI staff or by a member or members of ACI technical 
committees. The answers do not represent the official position of an ACI 
committee. Comments should be sent to rex.donahey@concrete.org. 

Accepting Substrates Prepared 
by Other Contractors

Q. I’m working on a project that requires my team to 
place concrete on various substrates prepared by 
other subcontractors. What should I focus on 

when accepting these substrates to avoid any unnecessary 
issues?

A. As with any project, coordination and 
preplacement meetings are highly recommended. 
The subcontractors that are responsible for the 

various substrates have no contractual agreement with your 
company, so you need to discuss issues and coordinate 
solutions in advance with the general contractor (GC), other 
subcontractors, and design professionals present. For projects 
where ACI 117-101 is specified, preconstruction tolerance 
meetings are mandatory, as described in Section 1.1.3. The 
following examples discuss issues that the concrete contractor 
should check before accepting various substrates. By making 
these checks known in advance, there should be less risk of 
problems and delays.  

Earthwork Substrate for a Concrete Mat 
Foundation

Prior to accepting an earthwork substrate, insist on 
receiving a licensed surveyor’s certification in the form of a 
drawing confirming the pad has been graded within tolerance, 
including at all contours, slopes, and elevation changes. Also, 
request certification that the geotechnical engineer has signed 
off on the pad substrate preparation before taking ownership 
of the site and starting concrete work. 

Tolerances for top-of-subgrade elevation are typically 
found in Division 31 specifications (formerly Division 2),2 
civil/shoring drawings, or the project geotechnical report. A 
commonly accepted rough grade tolerance is ±0.1 ft, 
assuming a “mud slab” working surface will be installed on 
top of the prepared substrate. In those rare cases when the mat 
is placed directly on the subgrade, the plus tolerance would be 
0.06 ft (the ACI 117-10 slab thickness tolerance of −3/4 in. 
would govern).

For a pad substrate with a constant elevation, spot-
checking can be self-performed easily using typical survey 
layout instruments. Alternatively, a laser scanner can be used 
to efficiently check the quality of the substrate preparation 
and, if needed, to run a reasonably accurate volume 
calculation to determine the actual concrete quantity required 
for the mud slab. If the scan indicates the substrate is low and 
will require extra concrete, submit the scan results to the GC 
for review by the earthwork sub and/or the surveyor. This 
should be done early to minimize delays.

Soldier Pile/Lagging Substrate for Perimeter 
Sheeting and Shoring

This substrate results when concrete foundation walls are 
constructed below grade. Whether placed using single 
sided-formwork or shotcrete application, concrete is generally 
applied directly against a waterproofing membrane attached to 
the shoring substrate. 

As with an earthwork substrate, the concrete contractor 
should insist on a certified survey confirming the as-built 
location of the shoring system before starting concrete work. 
In cases where the shoring system substrate encroaches on the 
wall thickness, notify the architect and structural engineer 
straightaway. The licensed design professional (LDP) may 
need to make changes to the wall reinforcement, concrete 
strength, or formwork, as relocation of the substrate is 
generally not an option. Attempting to spot-check several 
levels of shoring substrate behind the surveyor is typically 
impractical to self-perform. As with the pad substrate check, a 
laser scanner can quickly verify the substrate is installed 
correctly, and the data can be used to calculate the volume of 
concrete required to place the foundation concrete walls.
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Tolerances for placement of the shoring system are 
typically included in the general drawing notes prepared by 
the shoring specialty engineer. For soldier piles, assume a 
tolerance of 2 in. (away from the structure) and zero tolerance 
for mislocated substrate encroaching on the nominal design 
thickness of the structural concrete foundation walls.

In most cases, where several levels of substrate below 
grade require waterproofing, the waterproofing consultant 
should also certify the waterproofing installation is acceptable 
before accepting the substrate and starting the concrete scope.

Waterproofing Substrate for Foundation Mat 
Reinforcing Steel

On some projects, a protection slab or protection board is 
specified to protect a waterproofing membrane from damage 
during installation of reinforcing steel and other follow-on 
work installed by multiple trades. On other projects, the mat 
slab reinforcing steel is placed directly on top of the 
waterproofing membrane substrate. Despite all good 
intentions, damage to the membrane substrate inevitably 
occurs when reinforcing steel bars are placed production-style 
on schedule-driven projects. 

Suggest writing a qualification clause in bid proposal letters 
that excludes the cost of such “trade damage” and instead 
request the owner carry an allowance to cover repairs of 
incidental (and inevitable) damage to the waterproofing 
membrane substrate. If this approach is unsuccessful, suggest 
photographing the entire surface of the waterproofing 
membrane prior to accepting the substrate and then carefully 
monitoring the work of all trades (reinforcement, electrical, 
plumbing) who can possibly contribute damage. Because the 
costs to repair waterproofing substrate can quickly escalate, 
this topic should be discussed with all parties—including the 
waterproofing inspector—during the preconstruction conference 
and before the concrete contractor accepts the substrate.

Metal Deck Substrate: Structural Steel 
Buildings

According to ACI 117-10, Section 4.4.1, there is no 
tolerance requirement for the location of the top of the 
concrete slab placed on a metal deck substrate. This is one 
work scope where almost all the slab formwork (that is, the 
sheet metal surfaces defining the soffits and slab edges) is 
installed by others. Responsibility and risk associated with 
tolerances for slab-edge locations, opening sizes/locations, 
and other substrate features are also shifted outside of the 
concrete contractor’s scope.

In some cases, the timing of acceptance of a metal deck 
substrate by the concrete contractor can come into play, 
especially in the case of multistory buildings. Consider the 
case of the American Society of Concrete Contractors (ASCC) 

member who bid a multistory project under the assumption 
that the floors would be placed using a 25% fly ash mixture 
during the summer. After schedule delays pushed the work 
into the winter, the member’s labor costs to install the work 
increased dramatically. The low ambient temperature, 
combined with the shade created by overhead structural steel 
and metal decks, resulted in slow setting times and forced 
finishing crews to be on-site far longer than had been 
anticipated for a summer placement. Although the concrete 
contractor accepted the substrate, the company also requested 
a change order to cover costs associated with crew overtime 
and accelerating admixture, using “ASCC Position Statement 
#15: Setting Time Expectations for Hard-Trowel Finishing”3 
as justification.

Other issues that can arise during placement on metal deck 
substrates should be neutralized during bid time, long in 
advance of the work. For example, design callouts in many 
project specifications require metal deck panels to be vented, 
apparently based on an assumption that allowing mixing water 
to drip through the deck will reduce slab moisture content and 
reduce the delay required prior to the application of flooring 
materials. A position statement issued by the Steel Deck 
Institute (SDI)4 explains that, in most cases, vented deck is 
not required. Further, the statement indicates that slabs on 
metal deck should be considered to behave like slabs-on-
ground placed on vapor barriers when assessing potential 
moisture issues. For the concrete contractor, vented deck adds 
labor costs to the project for cleanup during and after 
placements. It is in the owner’s best interest for the concrete 
contractor to question the need for this substrate item early, 
during the bid process.
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